Afspraak maken

Palliatieve zorg; iets voor de fysiotherapeut?

vrijdag 13 oktober 2023

Palliatieve zorg; iets voor de fysiotherapeut? 

Om een kort antwoord te geven op bovenstaande vraag; JA, dit is zeker iets voor de fysiotherapeut.

Palliatieve zorg binnen de fysiotherapie kan worden verleend aan mensen die een levensbedreigende aandoening hebben waarbij geen genezing meer mogelijk is. Ook kan je denken aan oudere kwetsbare mensen. De zorg is gericht op het zo hoog mogelijk houden van de kwaliteit van leven, de wens van de patiënt staat centraal. Uiteindelijk komen mensen in hun laatste levensfase, de terminale fase. Hoe lang de palliatieve fase duurt, varieert van weken tot maanden tot jaren.

De fysiotherapeut kan ondersteuning bieden in het dagelijks functioneren, het behoud van conditie en kracht zodat de patiënt zo lang mogelijk een actief leven kan leiden. De wens van de patiënt zal veranderen als het einde nadert. Dan staat symptoomverlichting meer op de voorgrond. Zorgen dat de patiënt het zo comfortabel mogelijk heeft. Hierbij kan je denken aan het verminderen van symptomen als pijn, oedeem, vermoeidheid, problemen met ademhaling en het behoud van mobiliteit. Ook ondersteuning van de mantelzorgers kan een onderdeel zijn.

Naast het fysieke aspect heeft de fysiotherapeut ook een rol in het psychische, sociale en spirituele aspect. Aangezien wij vaak intensief contact hebben met de patiënten en hun omgeving, is het belangrijk dat hier aandacht aan wordt besteed. We gaan zeker niet op de stoel van de psycholoog zitten. Maar door te vragen, te luisteren, te reflecteren, kan je vaak veel voor mensen betekenen in deze fase van hun leven. Ook kan je signaleren en zo nodig een andere zorgverlener inschakelen als daar behoefte aan is. Het is zeker niet altijd makkelijk, maar wel heel waardevol als je patiënten in de laatste fase van hun leven ondersteuning kan bieden.

Terug naar overzicht
Copyright© 2024, Trifitt, All Rights Reserved. Ontwerp website Reclamemakers www.reclamemakers-holten.nl