Afspraak maken

Oedeemtherapie uitgelicht

vrijdag 7 juli 2023

Oedeem is een ophoping van vocht in het lichaam, omdat het evenwicht tussen de aan- en afvoer van vocht verstoord is.
Hierdoor kan je klachten ervaren zoals zwelling en pijn, met de nodige gevolgen voor je dagelijks leven.

Oedeemfysiotherapie kan worden ingezet om de klachten te verminderen. Onze oedeemfysiotherapeut Gerlinde legt uit wat oedeem is en wat de behandeling inhoudt.

Oedeemfysiotherapie

Oedeemfysiotherapie is een specialisme binnen de fysiotherapie dat zich richt op het afvoeren van oedeem, oftewel vocht. Deze behandeling wordt uitgevoerd door een speciaal opgeleide oedeemfysiotherapeut, binnen onze praktijk is dat Gerlinde Wiersema

Wat is oedeem?
Oedeem is een ophoping van vocht in het lichaam. Overtollig vocht wordt afgevoerd via onze aderen en lymfestelsel. Is er een verstoring in de aanvoer en/of afvoer van vocht, dan kan er oedeem ontstaan. Dit oedeem kan in het hele lichaam voorkomen. Mensen kunnen bijvoorbeeld last hebben van een gevoel van zwaarte, spanning of stuwing van de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel, krampen, bewegingsbeperkingen en een toename van de omvang van het lichaamsdeel.

De oorzaken van oedeem

Oedeem kan verschillende oorzaken hebben.
- Veneus oedeem; oedeem dat ontstaat doordat de aders niet goed functioneren (spataders), hartfalen, overgewicht, inactiviteit.
- Lymfoedeem; oedeem dat ontstaat door een beschadiging of aandoening van het lymfestelsel. Deze beschadiging kan bijvoorbeeld ontstaan door een operatie/bestraling/chemotherapie bij kanker of door een ongeval.
- Lipoedeem; Lipoedeem betekent letterlijk "ophoping van vocht en vet". Het is een chronische aandoening die voornamelijk bij vrouwen voorkomt. In de meeste gevallen komt lipoedeem symmetrisch voor op de heupen en de benen, waarbij de voeten eigenlijk altijd slank blijven.

Behandeling van oedeem
De behandeling van oedeem wordt op meerdere manieren aangepakt, vaak vindt er een combinatie plaats.
- Oefentherapie. Dit kunnen algemene oefeningen en ademhalingsoefeningen zijn, en ook oefeningen die zijn gericht op spieren die functioneren als een pomp. Door deze oefeningen wordt vocht afgevoerd via de lymfe- en bloedbanen.
- Manuele lymfdrainage. Met deze massagetechniek wordt vocht verplaatst naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert.
- Bandages, lymfetape en therapeutische kousen. Zo wordt vochtophoping voorkomen en kun je zorgen dat de ontstane situatie stabiel blijft.

Daarnaast is er aandacht voor huidverzorging, littekenbehandeling, materialen en adviezen waarmee je kunt leren om zelf controle over de klachten te houden na afloop van de behandelperiode.

Herkent u deze klachten of bent u bekend met oedeem en wilt u meer informatie? Neem contact op met onze praktijk, wij helpen u graag verder!

Terug naar overzicht
Copyright© 2024, Trifitt, All Rights Reserved. Ontwerp website Reclamemakers www.reclamemakers-holten.nl