Afspraak maken

Oedeemfysiotherapie: meer dan een behandeling gericht op alleen fysieke klachten.

woensdag 12 juli 2023

Onlangs schreef een patiënt aan mij na het beëindigen van haar behandeling:
"Ik voelde mij op mijn gemak en had ondertussen ook fijne gesprekken, wat mij ontzettend hielp op het emotionele vlak."

Deze mevrouw had ik in behandeling i.v.m. lymfoedeem/fibrose in haar borst als gevolg van de medische behandelingen bij kanker. Toen ik dit las besefte ik weer des te meer wat voor een belangrijke rol wij oedeemfysiotherapeuten hebben in het gehele proces waar een patiënt met lymfoedeem doorheen gaat. Naast het behandelen van het lymfoedeem en de fibrose in de borst en oksel, is het minstens zo belangrijk om aandacht te besteden aan het emotionele en psychische vlak. Want door de medische behandelingen, maar ook de lichamelijke veranderingen zitten deze mensen in een (emotionele) rollercoaster.

Hoe mooi is het dat je als oedeemfysiotherapeut, de patiënt die je in een bepaalde periode intensief ziet, een luisterend oor kan bieden. Door het actief luisteren, doorvragen, reflecteren, herkennen en erkennen en gerust te stellen, kan je veel voor deze mensen betekenen. Door te signaleren en normaliseren kan je deze mensen doorverwijzen naar specialistische hulp, waar ze de juiste zorg krijgen indien die behoefte er is.

Ook deze patiënt heeft maatschappelijk werk gehad, maar toch goed om te lezen dat mijn bijdrage haar ook op emotioneel gebied heeft geholpen. En dat maakt de specialisatie oedeemfysiotherapie zo mooi en bijzonder!

Terug naar overzicht
Copyright© 2024, Trifitt, All Rights Reserved. Ontwerp website Reclamemakers www.reclamemakers-holten.nl