Afspraak maken

Fysiotherapie Doel bereikt, hoe nu verder?

vrijdag 28 juli 2023

Fysiotherapie
Doel bereikt, hoe nu verder?

Waarschijnlijk herkent u dit. U heeft een lichamelijke klacht en meldt zich hiervoor bij de fysiotherapeut. Samen gaan we in gesprek om de duur, aard en beloop van de klachten te bespreken. Zo kan de fysiotherapeut vaststellen of u baat heeft bij fysiotherapie of dat een bezoek aan de huisarts wenselijk is.

Tijdens het onderzoek gaan we opzoek naar de oorzaak van uw klachten maar ook naar uw persoonlijke doelen. Bijvoorbeeld wat u met de behandeling wilt bereiken.

De fysiotherapeut kijkt naar het lichaamsdeel/gewricht waar u last van hebt, maar ook naar delen/gewrichten die mogelijk invloed hebben op de klacht. Zo kijken ze naar de bewegelijkheid, kracht, stabiliteit en houding.

Na de diagnose stelt u samen met de fysiotherapeut een behandelplan op en deze voert u samen uit. We krijgen hierin een goed beeld van de therapie trouwheid, dus de mate waarin de patiënt het behandelplan uitvoert. Het begrijpbaar maken wat de klachten inhouden is erg belangrijk. Zo is de patient gemotiveerder om zelf te werken aan het herstel of zich te houden aan eventuele leefregels na een operatie bijvoorbeeld.

Tijdens de behandeling werken we naar zelfredzaamheid en zelfmanagement. Zelfredzaamheid gaat meer over sociale, dagelijkse of sportactiviteiten hervatten en zelfmanagement het omgaan met en de gevolgen van de aandoening. Dit kan voor zowel chronische als niet chronische aandoeningen.

De klachten verminderen dus bouw je de sessies af tot het doel is bereikt, en dan?

In een van de laatste behandelingen komt ook vaak het onderwerp preventie voor. Hierover wordt samen nagedacht over het voorkomen van herhaaldelijk ontstaan van klachten en wat de patiënt zijn aandeel en wensen hierin zijn. Bijvoorbeeld je gaat samen opzoek naar een activiteit/sportclub die past bij de patiënt om zijn conditie/kracht te behouden of verder te verbeteren. Een ander voorbeeld kan zijn, het inzetten van eerder verkregen kennis door opnieuw te starten met de gegeven oefeningen/adviezen/taping om behandeling te voorkomen.

Terug naar overzicht
Copyright© 2024, Trifitt, All Rights Reserved. Ontwerp website Reclamemakers www.reclamemakers-holten.nl