Afspraak maken

Dry Needling en nekklachten

dinsdag 8 augustus 2023

Dry Needling en nekklachten.

Je kent het wel, ineens is het daar, die stijve, pijnlijke nek. Je kunt niet goed meer om je heen kijken, elke beweging doet pijn, paniek!

Probeer ondanks de pijn en stijfheid de nek en schouders regelmatig te bewegen. Gebruik pijnstilling waar nodig om deze beweging voorzichtig mogelijk te maken. De nekspieren zijn immers verkrampt (hypertoon) en hebben beweging nodig om weer te verlengen en te versoepelen.
Naast wat beweging, is warmte van bijvoorbeeld een kruik en massage ook goed voor de doorbloeding van de spieren. Blijf je klachten aanhouden dan is Dry Needling een goede optie.

Dry Needling is een behandelmethode die steeds vaker wordt toegepast in de fysiotherapie. Het is een methode die spierspanning (hypertonie) verlaagt en spierknopen vermindert. Hierbij worden dunne naaldjes door de huid, in de triggerpoints (spierknopen) gebracht om ze vervolgens te laten ontspannen. Het inbrengen van de naald wordt vaak nauwelijks gevoeld. Wanneer er een triggerpoint wordt geraakt (twitch) kan er een scheutje gevoeld worden waarna een dof, zwaar gevoel ontstaat, dat wat uitstraalt in het verloop van de spier.

Iedereen heeft weleens Triggerpoints in zijn of haar lichaam maar die hoeven niet altijd "actief" te zijn. Bij actieve triggerpoints, ervaar je pijn, stijfheid of zelfs uitstraling in dit geval in de arm. Deze kunnen ontstaan door: overbelasting, trauma, blessure, verkeerde houding (privé/werk) en stress.

Mogelijk geeft Dry Needling wat bijwerkingen maar meestal zie je direct effect in pijn of beweeglijkheid. De bijwerkingen of wel nawerking kunnen 2 à 3 dagen na de behandeling plaatsvinden in het behandelgebied. Dit kan variëren tussen spierpijn, beurs, napijn en stijf gevoel. Dit neemt vanzelf af.

Complicaties bij Dry Needling komen nauwelijks voor. Echter mag Dry Needling niet altijd worden toegepast zoals bij: zwangerschap, bloedstollingsziekte, operatie aan hartkleppen, recent ingebrachte nieuwe gewrichten, koorts of infectie.

De behandeling met Dry Needling valt onder algemene fysiotherapie en kan worden gedeclareerd bij een aanvullende verzekering. Je kan er ook voor kiezen om deze behandeling zelf te betalen. Vraag naar de mogelijkheden.

Terug naar overzicht
Copyright© 2023, Trifitt, All Rights Reserved. Ontwerp website Reclamemakers www.reclamemakers-holten.nl