Afspraak maken

Oedeemfysiotherapie

Oedeem is een vochtopeenhoping in een deel van het lichaam. Dit uit zich in een gevoel van zwaarte, spanning of stuwing van de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel.

Lymfoedeem is een vochtophoping in een deel van het lichaam ten gevolge van een niet goed functionerend lymfestelsel. Er ontstaat een dysbalans tussen de productie van lymfevocht en de afvoer van lymfevocht en zo ontwikkelt zich een lymfoedeem.


Indicaties:

De oedeemfysiotherapeut richt zich op het oedeem zelf, maar ook op de beperkingen die u in het dagelijks functioneren ondervindt ten gevolge van het oedeem. Oedeem kan op verschillende manieren ontstaan, bijvoorbeeld door:

Primair lymfoedeem
  • Een aangeboren afwijking. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan als er in aanleg te weinig lymfevaatjes aanwezig zijn.

Secundaire lymfoedemen
  • 
Na een operatie waarbij lymfeklieren zijn weggenomen

  • Door bestralingen

  • Veneus oedeem; door problemen met de bloedvaten
  • 
Traumatisch oedeem, hierbij raakt het lymfestelsel beschadigd door een ongeval


Behandeling:

De oedeemfysiotherapie bestaat uit een combinatie van verschillende behandelmogelijkheden zoals compressietherapie (zwachtelen), manuele lymfdrainage, oefentherapie, ademtherapie, voorlichting, lymftaping, aanleren van zelfmanagement. De oedeemfysiotherapeut bij Fysiotherapie TriFitt heeft naast de opleiding oedeemfysiotherapie tevens een masteropleiding oncologiefysiotherapeut afgerond.

Voor oedeemfysiotherapie kunt u terecht bij:
Gerlinde Wiersema
Copyright© 2024, Trifitt, All Rights Reserved. Ontwerp website Reclamemakers www.reclamemakers-holten.nl