Fysiotherapie Holten Trifitt

Oncologiefysiotherapie

Oncologiefysiotherapie
Oncologiefysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Het richt zich specifiek op het behandelen van bewegingsproblemen ten gevolge van de kanker zelf of ten gevolge van de medische behandeling van kanker, zoals chirurgie, chemotherapie en radiotherapie.

Voorbeelden van problemen kunnen zijn pijn, spanningsklachten, vermoeidheid, verminderde conditie, verminderde spierkracht, stijfheid van gewrichten, lymfoedeem, stug littekenweefsel.

De oncologiefysiotherapeut
De oncologiefysiotherapeut is een gespecialiseerde fysiotherapeut die zich bezig houdt met de fysiotherapeutische behandeling en het coachen van patienten met kanker. Tijdens de masteropleiding ontwikkelt de oncologiefysiotherapeut voldoende kennis, vaardigheden en competenties die nodig zijn bij de (complexe) problematiek van patienten met kanker. De oncologiefysiotherapeut is op de hoogte van de mogelijkheden en de beperkingen van de fysiotherapeutische behandeling en weet wanneer een patient in aanmerking komt voor fysiotherapie.

De oncologiefysiotherapeut kan in de volgende fasen van de ziekte worden ingezet:

  • Curatieve fase: in deze fase is alles gericht op het bestrijden van kanker. De oncologiefysiotherapeut kan in deze fase helpen bij het beperken en bestrijden van conditieverlies en het verlichten van spanningsklachten.
  • Herstelfase: hierbij gaat het om het herwinnen van beweeglijkheid, kwaliteit van leven en het herwinnen van controle over activiteiten van het dagelijks leven. De oncologiefysiotherapeut kan helpen met een trainingsprogramma om de conditie te verbeteren en advies geven bij werk- en sporthervatting.
  • Palliatieve fase: deze fase begint op het moment dat de patient te horen krijgt dat genezing niet meer mogelijk is en de behandeling ook niet meer op genezing wordt gericht. De fase kan weken, maanden en zelfs soms jaren duren. De kwaliteit van leven en de wens van de patient staat in deze fase centraal! De oncologiefysiotherapeut kan helpen om zolang mogelijk een actief leven te leiden.
  • Terminale fase: in deze fase wordt het duidelijk dat het levenseinde nadert. In deze fase staat het comfort van de patient centraal. De oncologiefysiotherapeut kan bijvoorbeeld helpen zoeken naar de meest comfortabele houding en ademhalingsoefeningen kunnen verlichten geven bij benauwdheid. Pijn en angst kunnen verminderen door ontspanningsoefeningen.

Om patienten met kanker optimaal te kunnen begeleiden is kennis van de ziekte, medische behandeling en de gevolgen daarvan noodzakelijk. Ook is de oncologiefysiotherapeut is staat om met andere hulpverleners te communiceren.

Gerlinde Wiersema (Fysiotherapeute, Geregistreerd Oedeemfysiotherapeute en Oncologiefysiotherapeute MSc)

Trifitt

Wij zijn lid van de Cooperatie Fysiotherapie Deventer Salland. Een samenwerkingsverband tussen fysiotherapeuten in het gebied Deventer-Salland.

Wij zijn aangesloten bij Fysoptima. Dit is een landelijke organisatie van fysiotherapiepraktijken die u een optimale fysiotherapeutische training, behandeling en begeleiding geven.

Contact

0548-365343
info@trifitt.nl
Dorpsstraat 39 Holten
7451 BS Holten