Fysiotherapie Holten Trifitt

Oedeemfysiotherapie en Manuele lymfedrainage

Lymfoedeem
Lymfoedeem is een vochtophoping in een deel van het lichaam ten gevolge van een niet goed functionerend lymfestelsel. Er ontstaat een dysbalans tussen de productie van lymfevocht en de afvoer van lymfevocht en zo ontwikkelt zich een lymfoedeem.

Oorzaken
Lymfoedeem kan op verschillende manieren ontstaan. Hieronder staan enkele voorbeelden waarna oedeem kan optreden.
• Aangeboren afwijking. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan als er in aanleg te weinig lymfevaatjes aanwezig zijn.
Dit noemen we primair lymfoedeem

Secundaire lymfoedemen:
• Na een operatie waarbij lymfeklieren zijn weggenomen
• Door bestralingen
• Veneus oedeem; door problemen met de bloedvaten
• Traumatisch oedeem, hierbij raakt het lymfestelsel beschadigd door een ongeval

Gevolgen
De aandoening kenmerkt zich door een zwelling in een gedeelte van het lichaam. Oedeem en oedeemvorming kan voorkomen in benen, onderbenen, enkels en voeten. Verder in armen, boven- & onderarmen en handen, maar ook bij het gezicht, ogen en bij de borst. Lymfoedeem uit zich in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel. Daarnaast kunnen er, ten gevolge van de lymfoedeem, huidafwijkingen en infecties aanwezig zijn. Lymfoedeem kan ingrijpende gevolgen hebben, wanneer u niet meer kunt functioneren als voorheen en mogelijk zelfs ernstig beperkt bent in uw dagelijks functioneren. Lymfoedeem gaat niet vanzelf over. Als u denkt dat er bij u een lymfoedeem ontstaat, neem dan direct contact op met uw huisarts of specialist. Samen besluit u of er verder onderzoek en/of oedeemfysiotherapie nodig is.

Behandelingen
Er zijn meerdere mogelijkheden om oedeem te behandelen. Meestal wordt een combinatie toegepast.

Manuele lymfedrainage
De manuele lymfedrainage is een specifieke massagetechniek, die gekenmerkt wordt door handgrepen die, met lage druk aangebracht, in een voortdurende, ritmische beweging uitgevoerd worden. Doel is om de functie van het lymfesysteem op een adequate manier te ondersteunen. Oftewel de afvoer van het lymfevocht te bevorderen.

Compressietherapie
Om de afname in omvang zo snel mogelijk te realiseren, zal er in de meeste gevallen gezwachteld worden. Als het overschot aan vocht weg is, wordt er meestal een therapeutisch elastische kous aangemeten. Zodoende blijft het effect van de therapie behouden.

Oefentherapie
Oefeningen worden gegeven ter verbetering van de afvoer van vocht en ter verbetering van de beweeglijkheid van de gewrichten. Daarnaast worden er spierversterkende oefeningen gegeven.

Lymfetaping
Door de elasticiteit van de tape en het op rek zetten van de huid wordt de huid ten opzichte van zichzelf opgetild en de huidlagen worden t.o.v. elkaar opgetild. De ruimte die onder de tape vrij komt zorgt voor een drukafname. Het lymfevocht verplaatst zich in de richting waar de druk minder is. Het oedeem heeft de eigenschap zich langs de aangebrachte tape te verplaatsen en wel in de richting van de lymfknopen. Lymfetape geeft ruimte en rek en zeker in combinatie met beweging.

•Voorlichting
Voorlichting zal gegeven worden over huidverzorging, preventie, zelfhulp en adviezen ter voorkoming en/of verbetering van lymfoedeem.

Wilt u meer informatie over lymfoedeem en de behandeling ervan, neem dan contact met ons op. Deze therapie wordt gegeven door Gerlinde Wiersema, geregistreerd oedeemfysiotherapeut.

Trifitt

Wij zijn lid van de Cooperatie Fysiotherapie Deventer Salland. Een samenwerkingsverband tussen fysiotherapeuten in het gebied Deventer-Salland.

Wij zijn aangesloten bij Fysoptima. Dit is een landelijke organisatie van fysiotherapiepraktijken die u een optimale fysiotherapeutische training, behandeling en begeleiding geven.

Contact

0548-365343
info@trifitt.nl
Dorpsstraat 39 Holten
7451 BS Holten